Az amarilliszek gondozása

2013. március 08.


Az amarilisz a legmutatósabb virágok egyike, Mexikó, Peru és Brazília melegebb vidékeiről származik. A mi klímánkon nem fagytűró, de kevés ideig elviseli a +5 °C-os hőmérsékletet is. A boltokban ma már nagyon sokféle amarillisz kapható. Fajtánként lehet a színe rózsaszín, piros, narancssárga, fehér, egyszínű, vagy csíkozott is. Virágzáskor a tartós közvetlen napsütés káros lehet, idő előtt elhervadnak a  virágai. Viszont minél több fény éri a virágot, annál intenzívebb lesz a színe.
A hagymákat úgy kell elültetni, hogy a felső egyharmad része kiálljon a földből. Erre azért van szükség, mert ha a hagyma nyakát víz éri, akkor könnyen berohadhat. Akkora cserepet válasszunk, hogy kb. 5cm távolság legyen a beültetett hagyma és a cserép széle között. A hagymákat késő ősztől kora tavaszig bármikor cserépbe ültethetjük. Ültetés után várjuk meg amíg a virágszár elkezd növekedni, és csak onnantól locsoljunk egyre növekvő vízadagokkal. Ha nem így teszünk, és hamarabb kezdünk locsolni, akkor elkezdenek növekedni a levelek, és félő hogy elmarad a virágzás. Erre figyeljetek oda, mert én már többször is jártam így.
Ha már egy ideje megvan az amarilliszünk, akkor nekünk kell virágzásra bírni. Ezt legkönyebben úgy érhetjük el, ha kiszárítjuk, hagyjuk hogy a levelei beszáradjanak. Fontos, ne vágjuk le a leveleket a hagymáról, mert akkor a bennük lévő tápanyag nem tud a hagymába vándorolni. Így értékes életerőt veszítünk el. A kiszáradást úgy érjük el, hogy mérsékeljük az öntözést és a növényt ezzel egyidejűleg (természetesen csak a naphoz szoktatás után) akár már a tűző napra is kitehetjük. Annyi vizet kapjon, hogy a levelek ne égjenek le, hanem fokozatosan lesárguljanak. Földje végül válljon teljesen szárazzá. Miután a levelek leszáradtak, és később át akarjuk ültetni a növényt kivehetjük a hagymát a cserépből. Egyéb esetekben ne bolygassuk, cseréppel együtt vigyük hűvös sötét helyre. 16 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb a számára. Indokolatlanul ne bolygassuk a gyökereket, mert azt a növény nem jól tűri. Amikor a sötétben megjelenik a virágszár, meleg világos helyre vihetjük, és elkezdhetjük a locsolást. A frissen vásárolt hagyma már átesett a hűtési folyamaton, azokat egyből lehet cserépbe ültetni. Csak egészséges, kemény hagymákat vásároljunk meg. Különösen figyeljünk arra, hogy vörös foltok ne legyenek  a hagymákon.
Ez az elmélet az amarilliszek virágoztatásáról. A gyakorlat azonban néha másként működik. Az én növényeim nagyon öntörvényűek. Ha nem akarnak, nem virágoznak. Volt úgy, hogy hónapokig kiszárítva tartottam őket, és akkor sem virágoztak. Ha pár hónap után nem jelennek meg rajtuk a virágszárak, akkor azt ajánlom ne várjatok tovább vigyétek meleg helyre a növényeket, és kezdjétek el az óvatos locsolásukat. Természetesen minél öregebb a hagyma annál ritkábban fog virágozni. Azonban nem érdemes ekkor sem kidobni, mert még sok fiókhagymát fog kinevelni.


Új hozzászólások írása

(max 250 karakter)

Név

Weboldal»vissza a blogbejegyzésekhez