Orchidea átültetés I.

2013. május 24.


Megszületett végre ez a bejegyzés. Már régóta készülök megírni. Most már túl sokáig ne húzzátok kedvenceitek átültetését. Vagy gyorsan tegyétek meg, vagy halasszatok egy évet.  Persze ha a növény létét veszély fenyegeti, és csak az átültetéssel menthető meg, akkor természetesen  azonnal át kell ültetni. Ilyen például a gyökkérrothadás, vagy ha azt tapasztaljátok, hogy az ültetőközeg nem engedi át a vizet, vagy ha azt látjátok, hogy az ültetőközeg összetömörödött, sűrűvé vált.
A legkedvezőbb időszak az átültetésre az április vége, május közepe. Természetesen ez időjárás függő is. Ha nem süt eleget a nap, és a téli naphiányos időszak után a növények nem tudnak kellően megerősödni, akkor nem érdemes kísérletezni az átültetésükkel. Az átültetés úgyis megterheli a növényt. Érdemes úgy időzíteni, hogy mire a növény az átültetés okozta sokkból magához tér  a legkedvezőbb körülmények fogadják. Legyen sok napsütés, kellően meleg legyen, tudjon rendesen  fejlődni. Ha még rajta van a növényen, a virágszárat mindenképpen érdemes levágni.  Könnyebb kezelni az orchideát, és  könnyebben tér magához az átültetés után. Ebben az esetben az orchidea minden erejét  a növekedésre fordíthatja.
A továbbiakban pedig leírom, én hogy is szoktam ezt a műveletet végrehajtani. A jobb érthetőség miatt készítettem pár fotót, amik az alsó képcsíkon láthatóak. Először be kell szerezni az alapanyagokat. Ezek az első fotón láthatóak. Beszerezhettek a boltból készen összerakott orchidea ültetőközeget, de ezt nem javaslom, mert nincsenek jó tapasztalataim vele. Amellett, hogy méreg drága 1 év alatt teljesen levegőtlenné is válik. Ha van is ilyen ültetőközegetek javaslom, hogy keverjétek saját beszerzésű anyagokkal. Egyik legjobb ilyen anyag a fenyőkéreg. Ezt saját kezűleg gyűjthetitek az erdőből. Az erdei fenyő a legjobb erre a célra. Igyekezzetek viszonylag kártevő mentes kéregdarabokat kiválasztani. Télen a vadak élelem után kutatva lefejtik a fenyőkérget, ebből jut nektek is. Ezt a saját gyűjtésű kérget felhasználás előtt érdemes kiforralni, hogy biztosan ne maradjon semmilyen kártevő bennük. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy rossz lábasba belerakom a kérget, feltöltöm vízzel, és kb. fél óráig forralom. Vigyázzatok, mert könnyen kifut. Aztán megvárom, hogy kihűljön, leöntöm róla a vizet, és felhasználásra kész a fenyőkéreg. Esetleg be lehet áztatni egy éjszakára valamilyen gombaölő szerbe. Lehet ez zsurlólé, vagy egyéb természetes gombaölő is. Aztán szükségetek lesz még faszénre. Ez nagyon jó a növényeknek, nagy az aktív felülete, így megköti a káros anyagokat, ezenkívül sok mikro és makroelemet is tartalmaz. Lehet gyűjteni ezt is az erdőben tűzrakó helyekről, vagy lehet kapni a boltban. Akvaristáknak, akvárium szűréshez árusítanak dobozos faszenet. Ez teljesen jó nekünk is az orchidea ültetőközegéhez adva. Ha megvannak az alapanyagok, akkor hozzáfoghatunk a tulajdonképpeni átültetéshez. Erről a következő bejegyzésben írok itt: Orchidea átültetés II.


Új hozzászólások írása

(max 250 karakter)

Név

Weboldal»vissza a blogbejegyzésekhez