Orchideák öntözése

2012. szeptember 13.


Az orchideák igen sok törődést igényelnek, aki ilyen növényt tart nincs ideje pihenni, mert szinte naponta kell velük foglalkozni. Sok türelmet és odafigyelést igényelnek, ám annál szebb virágokkal hálálják meg a gondos kertész keze munkáját. Egy cikksorozatban összefoglalom az orchideákkal kapcsolatos legfontosabb teendőket. Az első az orchideák öntözése, amit ebben a bejegyzésben írok le. Majd következik a második legfontosabb dolog a megfelelő  páratartalom biztosítása. Aztán írtam a tápoldatozásukról, majd pedig a fényigényükről.
Ebben a bejegyzésben tehát az orchideák (phaleonopsisok, dendrobiumok, oncidiumok) öntözéséről szeretnék írni, legalábbis ahogy én csinálom. Első és legfontosabb a locsolóvíz minősége. A locsolóvíz nem lehet kemény víz. Ez nagyon fontos, mert a kemény víz az nagyon hamar tönkreteszi  a növényeteket. Magyarország nagy részén a víz kemény, de ha nem tudjátok, hogy a ti lakóhelyeteken milyen, akkor  a helyi vízművek meg tudják mondani. Nekik időnként ellenőrizni kell a víz minőségét, és  a keménységét is. A változó keménységet el tudjátok tüntetni a víz forralásával, majd leszűrésével. Hangsúlyozom így a keménységet okozó sók csak egy része távolítható el, de így kicsit lágyabb lesz a vizetek. Ezt keverhetitek desztillált vízzel, és így már elég jó locsolóvizet kaptok. Én évekig csak ilyet használtam és elég jól bírták a növényeim. Ezt az egész hercehurcát megspórolhatjátok magatoknak, ha be tudtok szerezni esővizet. Ugyanis az esővíz a legjobb az orchideáknak. Ha viszonylag nagy mennyiségetek van belőle, akkor egyszerűen beleállítjátok a  növényt cserepestül, hogy ellepje a cserepét. Figyeljetek rá, mert az ültetőközeg kimosódhat a cserépből. Egy fél órás áztatás alkalmanként elegendő. Fontos, hogy túl sok ideig ne felejtsétek benne a növényt a vízben, mert akkor a gyökerei elrothadhatnak. Az ültetőközegben pangó nedvességet kerülni kell! Gondoljatok arra, hogy az orchideák az őshazájukban a fák koronájában élnek, és csak az eső idejére vizes a gyökerük. Amikor az eső eláll, a hűs szellő leszárítja  a gyökereket. Ezért nagyon fontos, hogy nálatok is leszáradhassanak a gyökerek. Természetesen nem kell minden nap locsolni, mert a növényetek egy cserépben van, ahol nem szárad ki a növény olyan hamar. Ha nem áll rendelkezésre ennyi víz, akkor csinálhatjátok azt is, hogy egy alátétet raktok a cserép alá, felülről meglocsoljátok a növényt, és amikor az alátét megtelik, akkor azt visszaöntitek a növényre. Ezt a műveletet addig ismétlitek, amíg a gyökerek eléggé át nem nedvesedtek. Ezt azért kell így csinálni, mert az orchideák ültetőközege (ez alól kivétel a talajlakó orchideák, amik gyakorlatilag földben élnek) általában olyan, hogy egyszeri locsolásnál nem nedvesedik át kellő mértékben, és a vizet sem szívja fel rendesen az alátétből.
Fontos még, hogy minden harmadik locsolás valamilyen tápsóval történjen. Érdemes beszerezni speciális orchidea tápsókat szakboltokból (például Baumax). Ez lehet hogy kicsit drága, de egy flakon nagyon sokáig elég lesz, és összetétele a legmegfelelőbb az orchideák számára. Mindig tartsátok be a használati utasítást, nem szabad a növényeket tömény tápsóval locsolni, mert az a kiszáradásukhoz vezet. Ha a víztakarékos locsolást választjátok, akkor időnként (pár havonta) át kell mosni a növény cserepét, hogy a fölösleges, esetleg lerakódott tápsókat kimossátok a cserépből. Ezt akár csapvízzel is végezhetitek (alsó képcsík 1-2 kép.), ha utána alaposan átmossátok a növény cserepét és ültetőközegét lágyított vízzel, vagy esővízzel (3-4. kép). Az átmosó víz, és az öntözővíz se legyen túl hideg, vagy túl meleg. Olyan legyen, ami a kezeteknek is jólesik, mint a kisbabák fürdetésénél.:)


Új hozzászólások írása

(max 250 karakter)

Név

Weboldal»vissza a blogbejegyzésekhez
Képek

Orchidea a vödörben Orchidea
        átmosás Permetezés lágyított vízzel Átmosás
        lágyított vízzel